Verkkokauppa avattu! Ilmainen toimitus kaikkiin pyöriin.

Kuinka kauas sähköpyörällä pääsee?

Otsikon kysymys on sellainen, jonka kuulemme usein. Ja se on ymmärrettävästi kiinnostava tieto. Harmillista kyllä, kysymykseen on mahdotonta antaa tyhjentävää vastausta, sillä toimintamatkaan vaikuttaa usea seikka. Äärimmäisissä olosuhteissa toimintamatka voi olla niinkin pieni kuin 20-30 km. Toisaalta, ihanneolosuhteissa "oikein" ajamalla voit päästä yhdellä latauksella jopa 150 kilometriä. Osa toimintamatkaan vaikuttavista tekijöistä on hyvinkin itsestäänselviä, mutta käydään ne kuitenkin läpi alla.

  1. Akun kapasiteetti No tietysti! Sekä Bosch- että Shimano Steps -sähköpyöriin on saatavana eri kokoisia akkuja. Akun kapasiteetti ilmaistaan usein wattitunteina (Wh) tai milliampeeritunteina (mAh). Mitä suurempi akku, sen pidemmälle pääset.
  2. Lämpötila Nykyiset sähköpyörät käyttävät litiumioniakkuja ja niiden kapasiteetti laskee lämpötilan laskemisen myötä. Talvikäytössä kannattaakin hyödyntää akun neopreenisuojaa, joka pitää akun lämpimämpänä.
  3. Valittu avustustaso Vertaa tätä siihen, kuinka paljon painat autossa kaasua. Mitä enemmän moottori tekee töitä, sen suurempi on virrankulutuskin.
  4. Poljinkierrokset Nykyaikaisten sähköpyörien keskimoottorit toimivat parhaalla hyötysuhteella korkeammilla kampikierroksilla. Ammattipyöräiljöiden kierroslukuja ei silti tarvitse tavoitella, muistat vain vaihtaa ajoissa pienempää vaihdetta ja pyöritellä tasaisesti.
  5. Ajo-olosuhteet Jos reitillesi osuu reilusti ylämäkiä tai navakasti puhaltava vastatuuli yllättää, voit olettaa, että moottori joutuu tekemään enemmän töitä ja sähköäkin kuluu. Lienee sanomattakin selvää, että maastopyöräily rajuine kiihdytyksineen ja jyrkkine nousuineen kuormittavat moottoria ja kuluttavat akkua reilummin.
  6. Kuorma Kokonaiskuormaan, ja sitä kautta virrankulutukseen vaikuttavat ajajan paino, pyörän paino ja mahdollisen kuorman paino.
  7. Renkaat Kuten olet ehkä huomannut, renkaiden vierintävastuksissa on eroa. Karkeat, nappulakuvioidut renkaat vaativat enemmän voimaa vieriäkseen. Myös rengaspaine vaikuttaa. Huomaa kuitenkin, että äärimmilleen täytetty rengas ei aina ole vierintävastukseltaan pienin, etenkin jos kyseessä on pienen ilmatilan rengas ja ajoalusta on epätasainen. Kokeile ja etsi omaan ajamiseesi sopiva kompromissi rullaavuuden ja mukavuuden välillä.
Boschin palvelun avulla voit simuloida sähköpyörän toimintasädettä eri muuttujia vaihtamalla.

Vaikka kuten jo aiemmin mainittiin, täysin yleispätevää vastausta sähköpyörän toimintasäteestä on mahdotonta antaa, mutta jos kiikarissasi on Bosch-järjestelmällä varustettu sähköpyörä, voit arvioida toimintamatkaa äärimmäisen kätevän simulaattorin avulla. Bosch eBike Range Assistant -verkkopalvelussa voit muuttaa tärkeimpiä muuttujia omaa käyttöäsi vastaaviksi.

Copyright © 2021 Fillari Center
usercartmagnifiercrossmenuchevron-down-circle